Kristi himmelfartsdag

Danmarksmesterskaberne i debat

dmidebat

I går d. 20. Maj deltog jeg i Danmarksmesterskaberne i debat. DM i debat er en konkurrence arrangeret af Politiken og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). DUF udvælger 17 deltagere, som normalt er formændene for DUF’s organisationer. (ungdomspartierne, elevorganisationer og interesseorganisationer). Politiken udvælger ligeledes 17 debattører. En fra Statskundskabs debatturnering, en fra Politikens debattør og kritikerskole en fra Cevea og Cepos’ kurser, og så nogle unge mennesker som har gjort sig bemærket i den offentlige debat (det er den kategori jeg tilhører).

Konkurrencen startede med en 1-minuts tale om ’’vores generations største udfordring’’, som vi havde forberedt hjemmefra. Derefter fik vi point af de tre dommere: Elisabeth Svane, redaktør på Fyens Stifstidende, Bent Falbert, tidligere redaktør på Ekstrabladet og Per Michael Jespersen, debatredaktør på Politiken. Efter første runde blev fem debattører sorteret fra, og resten gik videre til en debatrunde hvor man kom op én og én i mærkesager som man selv havde valgt. Du kom således op i noget som du selv havde forberedt, og så en mærkesag som du slet ikke var forberedt på. Efter anden runde blev fire debattører sorteret fra, og de resterende gik videre til en battlerunde hvor man skulle debattere på samme måde, hvorefter en af de to debattører blev sendt videre til semifinalen som bliver afholdt på Folkemødet på Bornholm.

Da jeg modtog invitationen var jeg ved at skide i bukserne af skræk. Jeg er bestemt ikke særligt debattrænet, og det virkede som en stor udfordring at skulle tage op for lille mig. Derudover havde jeg de tidligere år, ikke anset debatterne som værende særligt konstruktive, og var derfor ikke særligt stor fan af konceptet. Men jeg valgte at takke ja, og tage udfordringen op.

Mit mål var faktisk bare noget så basalt som at overleve! Men jeg præsterede dog lidt mere end det 😉 Jeg nåede faktisk helt til tredje og sidste runde før semifinalen. Jeg røg ud til Alexander Grandt, formand for Danmarks Socialdemokratisk Ungdom (DSU). Jeg synes han er en værdig modstander, og så fik jeg desuden rigtig flotte kommentarer med fra dommerne. Alexander var bare lidt bedre, og sådan er det jo.

For at være helt ærlig, var jeg virkeligt lettet over ikke at gå videre. Nu er det overstået, og nu kan jeg bare slappe af. Men jeg hader også lidt mig selv for, at være lettet over det. Jeg burde jo gå ind til en konkurrence med et mål om at komme så langt som muligt. Men jeg sad i virkeligheden bare efter hver runde, og håbede på at jeg var røget ud, fordi jeg syntes at det var så angstprovokerende.

Men hey! Det har været en stor oplevelse, og jeg er glad for at jeg gjorde det, og jeg synes at jeg fik vist, at jeg ikke bare er en dum brunette der sexer på mænd i den offentlige debat 😉

5 kommentarer

 • Madina

  Jeg har opdaget din blog nu og ville gerne fortælle dig, at jeg var inde og se dig her for et par måneder siden. Du var enormt dygtig, og nervøsiteten kunne slet ikke anes på dig! 😉 Du var en meget værdig finalist!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Hej Madina! TUSIND tak for din besked. Det er simpelthen så dejligt at få sådan nogle beskeder! Det er jeg virkelig glad for! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sejt Freja! Hvad var emnerne som I var oppe og debattere i? Er ked af jeg ku være der og se dig. Er sikker på du gjorde det godt.
  PS stavefejl kan rettes, sværere med at kurrere surhed 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Helt ærligt, når man skriver et indlæg som dette – så tjek lige om du har stavet alt ordenligt (Dansk socialdemokratiske ungdom, det er Danmarks socialdemokratiske ungdom)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kristi himmelfartsdag