Cæsar salat

Den lykkelige luder findes – og hun skal have rettigheder.

sexarbejde

Jeg kan næsten ikke forestille mig noget værre end at blive masseret. Jeg synes at det er ubehageligt, grænseoverskridende og alt for intimt. Men skal det gøre erhvervet ulovligt? Nej! Bare fordi nogen synes at der ulækkert, betyder det ikke, at andre ikke skal have lov til det. Sådan har jeg det også med sexarbejde.

Jeg bliver enormt provokeret når folk taler om sexarbejde som om man ’’sælger sig selv’’. Jeg kan ikke se hvordan de på nogen måde sælger sig selv. Sexarbejderenes krop er deres egen. Både før, under og efter sexkøbet. De sælger en seksuel ydelse. Præcis lige som massøren sælger massage.

Generelt er der en højest kritisabel stigmatisering af sexarbejdere, som i høj grad er præget af uvidenhed og fordømmelse. Der tales altid om de konsekvenser sexarbejde har. Men en rapport fra 2013 fra Statens Institut for Folkesundhed viste, at danske sexarbejdere, der arbejder på klinik, har færre psykiske lidelser end den gennemsnitlige danske kvinde. Servicestyrelsens rapport fra 2010 viste desuden, at sexarbejdere ikke smittes hyppigere af sexsygdomme end resten af befolkningen, og at de ikke udsættes i særlig høj grad for alvorlige fysiske risici. Derudover viser rapporten, at der er en sammenhæng mellem psykosomatiske lidelser og sexarbejde. Men at det ikke kan bevises hvorvidt det skyldes arbejdet eller den samfundsmæssige stigmatisering.

Prøv at forestil dig, at det var dig og dit erhverv der blevet udsat for spot, hån og latterliggørelse. At du konstant blev beskyldt for at være undertrykt, arbejde ufrivilligt og generelt mødte forargelse over dit erhverv. På trods af at du faktisk var relativt tilfreds med din tilværelse.

Mange påstår at ’’den lykkelige luder’’ ikke eksisterer. Men hvad ved de egentligt om det? Og hvordan definerer man det at være lykkelig? Hvis en postmand eller skolelærer går under med stres eller depression stiller man jo ikke spørgsmålstegn ved hele hans eller hendes erhverv, men ser det som en ærgerlig dog naturlig konsekvens af et hårdt arbejdsmarked. Naturligvis er der sexarbejdere der arbejder under helt forfærdelige forhold, og dem bør man naturligvis fokusere på at hjælpe. Men der findes faktisk også sexarbejdere som er glade for sit arbejde.

Man kan mene at sexarbejde er ulækkert. Men uanset hvad man gør vil sexarbejde, verdens ældste erhverv, aldrig nogensinde forsvinde. Lige nu ligger sexarbejde i en juridisk gråzone hvor det er lovligt både at købe og sælge sex, men det er ikke anerkendt som et lovligt erhverv, og selvom de for at overholde loven skal registreres som selvstændige erhvervsdrivende og betale skat og moms, anderkendes de reelt ikke som erhvervsdrivende. Det betyder, at sexarbejderne eksempelvis ikke har mulighed for at samle sig i en fagforening eller A-kasse.

Derfor bør vi gøre sexarbejde til et lovligt erhverv. Det har man eksempelvis gjort i New Zealand. Dette har resulteret i en nedbrydelse af fordomme om erhvervet, og har forbedret forholdene for sexarbejderne.

2 kommentarer

 • Jeg er så enig med dig. I det hele!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anders

  Jeg har grundlæggende samme indstilling som dig, Freja, men jeg er efterhånden kommet frem til at man i forhold til lovligheden af prostitution som erhverv enten skal skide eller hoppe af potten:
  Enten lovliggør vi det fuldt ud, inklusive at det bliver lovligt at leve af at drive “kontorhoteller” for branchen – AKA bordeller – gerne med en autorisationsordning (hygiejnestandarder, arbejdsforhold osv.), eller også skal det helt forbydes, med den deraf følgende kriminalitet når branchen trænges endnu længere under jorden.

  Det virker grotesk at det faktisk kun er revisorer og advokater, der må tjene penge på at levere service til prostituerede, men jeg går ud fra at det anses for en form for kollegial udveksling af ydelser 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cæsar salat