Skat på engelske ord?

Jeg er ikke feminist.

we can do itJep, i know. Det er en forfærdeligt ting at sige, og så enda på 100-årsdagen for kvinders stemmeret. Men jeg er altså ikke feminist. Jo da, jeg er for ligestilling – hvem er ikke det? Men jeg bryder mig ikke om ordet ”feminisme”. Definitionen af ordet feminisme er som følgende: ”ideologi som fremhæver kvinders samfundsmæssige og individuelle betydning, og som kæmper for kvinders rettigheder og kønnenes ligestilling”. I princippet handler feminisme altså bare om ligestilling. Men jeg synes, at det er problematisk at betegnelsen som dækker over det at kæmpe for ligestilling, kommer af ordet kvinde.

Historisk set giver det naturligvis mening. For kvinderne har i langt højere grad end mænd, skulle kæmpe for deres ligestilling. I dagens Danmark er kvinder og mænd relativt lige, men der er stadig samfundstendenser og regulationer som tilgodeser det ene køn fremfor det andet. Vi har altså både ting i vores samfund som tilgodeser mænd, og nogle som tilgodeser kvinder. Derfor synes jeg, at det er problematisk at have et ord som indirekte indikerer, at man skal kæmpe for kvindernes rettigheder. Jeg synes ikke at vi skal kæmpe for kvinders rettigheder, jeg synes, at vi skal kæmpe for lige rettigheder for begge køn.

Jeg synes ikke kun at vi skal kæmpe for kvinders rettigheder på arbejdsmarkedet og kvinders ret til at leve et liv uden at blive domineret af en mand. Jeg synes også, at vi eksempelvis skal kæmpe for mændenes ret til at se deres børn. I dag er kvinder langt bedre stillet til at få fuld forældremyndighed, skulle et ægteskab gå i vasken. Ligeledes er der mange mænd som ikke får lov at tage barsel, da det i mange brancher ikke er socialt acceptabelt, at mænd tager barsel. Jeg synes, at vi skal kæmpe imod at mænd kan tvinges i militæret (værnepligt) – mens kvinder selv kan vælge (værneret).

Jeg er glad for, at der er nogen som fører ligestillingsdebatten videre. Den må aldrig gå i stå, og vi må aldrig glemme hvad det er for en virkelighed vi kommer fra, hvor kvinder hverken havde stemmeret eller en stemme som nogen gad at lytte til. Men i dagens Danmark er  virkeligheden en anden, og det kræver, at vi indkluderer mændenes rettigheder i debatten om ligestilling.  Jeg kommer aldrig til at kalde mig selv feminist. Men jeg vil kæmpe for ligestilling til den dag jeg dør. Ligestilling for kvinder, men satme også for mænd.

6 kommentarer

 • Gaëlle

  Helt enig. Jeg synes det burde hedde equalisme!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida Egede

  Jeg synes ikke, vi kan tale om ligestilling, før det er i orden for både mænd og kvinder at være stolte over deres køn. Og så er det heller ikke ligestilling, at der ikke er pusleborde på herretoilettet, når der faktisk eksisterer enlige fædre. Jeg hader ordet feminisme. Jeg hader feminisme. Jeg kæmper for lige rettigheder både for mænd og kvinder, og feminisme er blevet en kamp for særrettigheder til kvinder. Det vil jeg have stoppet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Men det er jo lige netop dét feminisme er. Ligestilling. Det inkluderer også, at mænd har rettigheder, og er ligestillet med kvinder, f.eks. når det gælder sådan noget som forældremyndighed.

  Feminisme er også et opgør med kønsroller. At man ikke er mindre mand, eller bliver set ned på af andre mænd, fordi man viser følelser, eller vil gå hjemme på barsel eller hvad ved jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Jamen det er jeg da helt enig i. Derfor bør det have en anden betegnelse end feminisme.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgitte

   Præcis!!!

   Det er sjovt, at alle svenske politikere har travlt med pointere, at de er feminister, mens det danske syn på begrebet er langt mere negativt. Feminist bliver brugt som et skældsord, hvilket er direkte pinligt, synes jeg!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skat på engelske ord?