Skat på engelske ord?

En rigmandsunges refleksioner.

gentofte Folk spørger ofte ind til min opvækst i Gentofte. Derfor skriver jeg i dag om, hvordan det er at vokse op i rigmandskommunen Gentofte. Jeg vil be- og afkræfte nogle fordomme, og generelt fortælle om livet i Gentofte fra mit kritiske perspektiv. Det er et langt og personligt indlæg, men jeg håber at i vil læse med.

Jeg synes ikke selv, at jeg er en typisk rigmandsunge. Jeg er helt klart forkælet, men jeg  sætter meget pris på de ting jeg får og tager intet for givet. Modsat mange af de mennesker som jeg voksede op med, har jeg aldrig profileret mig på mine forældres velstand.

Jeg kan blive enormt irriteret over de der smart-i-en-fart fyre som svinger farmands dankort i byen i weekenderne. De lever enormt højt på daddys succes. Men det siger jo absolut ingenting om dem selv, deres evner eller den person de er. Det er ikke deres succes, det er deres forældre. Det har jeg aldrig forstået, at man har behov for at hævde sig på baggrund af.

Generelt er bylivet i København en stor del af det at være ung i Gentofte. De fleste går i byen et par gange om ugen, og primært på de dyre og fancy klubber. Det leder mig hen til fordom #1: Rige børn tager mange stoffer. Der er mange der har en idé om, at rige børn tager mange stoffer. For at være helt ærlig ved jeg det ikke. Ingen af mine gamle venner fra Gentofte tager stoffer, så vidt jeg ved. Men jeg vil til gengæld påpege, at Radio24Syv i Marts måned besøgte flere gymnaiser i Københavnsområdet for at lede efter rester af kokain. Der blev fundet kokainrester på mange gymnasier, blandt andet min skole, Niels Brock, som ligger i København. Der blev fundet kokainrester på Øregaard gymnasium, men ikke på Ordrup Gymnasium eller Gammel Hellerup Gymnasium. Aurehøj blev ikke testet. (I Gentofte er der fire gymnasier: Ordrup, Gammel Hellerup, Øregaard og Aurehøj. Ordrup og Øregaard er de primære ”rigmandsgymnasier”. Gammel Hellerup er ”byens børn” og Aurehøj er musikhippierne). Min konklusion er altså umiddelbart, at rige børn ikke tager flere stoffer end alle mulige andre.

Nå men, jeg voksede op i Skovshoved, som er en lille ”havneby”. Det er et af de dyreste områder i Gentofte. Der er rigtig smukt og både tæt på skov og vand. Jeg gik på den lokale folkeskole. Så fordom #2: Alle rige børn går på privatskole, passer altså ikke. I Gentofte er der 7 privatskoler og 11 folkeskoler. Så der er altså en del af os der har gået i almindelig folkeskole. De fleste på min gamle skoles forældre tilhører overklassen, kun de færreste falder udenfor den kategori. Det faglige niveau er generelt højt, hvilket jo er ret klassisk for en skole hvor børnene kommer fra så ressourcestærke hjem. Næsten alle i min klasse tog på dyre ferier næsten hver skoleferie, boede i store huse, havde flere biler og mange havde også sommerhus enten i Danmark eller udlandet – og nogle havde mere end et.

Efter folkeskolen søgte jeg ind på det lokale gymnasium, Ordrup Gymnasium, som jeg også nævnte tidligere. Jeg gik der kun et halvt år, hvorefter jeg skiftede gymnasium til Niels Brock på Frederiksberg. Jeg var rigtig træt af livet i reservatet. Hvorfor var jeg det?

Problemet med at vokse op i Gentofte er, at det er en helt anden verden. I Gentofte er der ingen problemer. Der er ingen fattigdom, næsten ingen integrationsproblemer, ingen kontanthjælpsmodtagere. Uddannelsesniveauet er højt og gennemsnitsindkomsten er høj. Det var et kæmpe stort, men enormt sundt kulturchok jeg fik mig, da jeg flyttede skole. Jeg troede, at det var helt normalt at tage på ferie mange gange om året, jeg havde aldrig været i discountsupermarkedet Rema 1000 og jeg havde aldrig været på Vestegnen. Det er jo fuldstændig absurd. Men kan man anklage mig? For jeg kendte jo ganske simpelt ikke til andet. Det leder mig til fordom #3: Rige mennesker er egoistiske. Til dels ja. Men man kan selvfølgelig ikke skære alle over én kam. Men jo, det er der mange der er. Men kan man beskylde dem, når de er vokset op i en lille bobbel, og aldrig har lært at se ud over egen næse?

En anden ting som er meget karakteristisk for gentoftebørn, er deres dyre tøj og deres mange caféture. Jeg aner ikke hvordan de får råd til det, men et wild guess må jo være mor og far. Man ser ofte piger helt ned til 12-års alderen rende rundt med Balenciaga tasker (ca. 10.000,-) og Lala Berlin tørklæder (2.700,-). Piger ned til ca. samme alder lægger billeder på Instagram hvor de sidder eftermiddag efter eftermiddag på Sticks’n’sushi. Det kommer virkeligt bag på mig, at man vælger at give sine børn så dyre ting. Men hey, på den anden side. Hvis man har råd til det hvorfor så ikke? Personligt havde jeg nok ikke gjort det. Det fører mig til fordom #4: Rige folk køber deres børns kærlighed og har dårlige familieforhold. Den der med at købe børns kærlighed tror jeg altså ikke helt på. Jo da, rige børn får som oftest mere, da deres forældre også har råd til at give dem mere. Men jeg tror ikke at det handler om ”at købe deres kærlighed”. Ligeledes synes jeg heller ikke, at rige familier har dårligere familieforhold end så mange andre. Det er sandt, at mange vokser op med au-pair-piger, og generelt har mindre tid sammen end så mange andre. Men det synes jeg bestemt ikke gør familieforholdet dårligere, ligeledes synes jeg heller ikke, at fordom #5: Det at have en au-pair-pige i huset, gør forholdet til ens forældre dårligere passer. Vi havde 8 forskellige au-pair-piger over ti år. De boede hos os, hentede og bragte mig og passede mig om eftermiddagen. Men jeg havde massere tid med mine forældre. Der er mange der tror, at børn med au-pairpiger aldrig ser deres forældre, men det er slet ikke rigtigt.

Ville jeg selv lade mine børn vokse op i Gentofte? Nej det ville jeg ærligt talt nok ikke. Men jeg er også en ualmindelig stor gentoftekritiker. Det er en dejlig by, som ligger mit hjerte nært. Men jeg synes at man giver sine børn et skævt billede af virkeligheden, som kan være rigtig skadeligt. Jeg tror, at det er sundt at vokse op blandt børn med forskellig baggrund. 

gentofte2

2 kommentarer

 • Annette

  Tak for dit gode og informative indlæg Freja. Jeg kender dig jo og derved dine holdninger, men dejligt at se dem på skrift. Jeg er enig med dig i det meste af det du skriver og ville nok, hvis jeg kunne gøre tingene om vælge at mine børn skulle være vokset op i et andet miljø; specielt Andreas har lidt under afsavnet af sin mor. Og det er et hårdt miljø at vokse op i Gentofte, hvis man mangler nærhed, tryghed og kærlighed. Man kan let føle sig alene og overset. Og den følelse kan man ikke betale sig fra. Og et mere afslappet og varieret miljø er jo nok at foretrække. Hilsen Annette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Stor, stor, stor fan af det her blogindlæg! Er selv født og opvokset i den dyre del af Risskov og møder derfor mange af de samme typer fordomme.
  Fedt, at du tør bryde isen på det område 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skat på engelske ord?