Gode råd til facebook-debattøren

Hvor er kvinderne i ungdomspolitik?

Kvinder er meget underrepræsenterede i toppen af dansk ungdomspolitik.

Samtlige ungdomspartier, har haft klart flere mandlige formænd end kvindelige, og hele to af ungdomspartierne har faktisk aldrig haft en kvindelig formand. På nuværende tidspunkt er der kun ét ungdomsparti der har en kvindelig formand, og i hele to ungdomspartier er der ikke én eneste kvinde i deres daglige ledelse.

Dette har jeg brugt lang tid på at undre mig over. Selv er jeg meget aktiv i ungdomspolitik, og blev på Radikal Ungdoms landsmøde i slutningen af Oktober valgt som Integration- og udlændingeordfører, og må derfor selv, på trods af, at jeg ikke kan løbe fra at jeg er kvinde, regnes for at være i nærheden af ’’toppen af dansk ungdomspolitik’’. Personligt har jeg aldrig følt mig undertrykt eller mindre værd, fordi jeg er kvinde. Jeg har aldrig følt, at jeg ikke har de samme muligheder som mænd. Når jeg åbner munden, bliver jeg mindst lige så hørt, som hvis jeg var en mand. Så hvorfor ser statistikkerne ud som de gør?

Det tror jeg primært de gør, af disse tre årsager:

 1. Vi kvinder spænder ben for os selv. Ikke nødvendigvis bevidst, men det sker. Jeg kan huske da jeg blev inviteret til at deltage i DM i debat. Jeg var meget i tvivl om hvorvidt jeg skulle deltage. Var jeg nu også god nok? Ville jeg gøre mig selv til grin? Jeg spurgte en del venner til råds, for at træffe den rigtige beslutning. Alle mine mandlige venner sagde, at nu skulle jeg stoppe med det pjat, og bare sige ja. Andet ville være dumt. Mine veninder var mere reflekterede, og forstod godt mine bekymringer. Jeg ved godt, at det er en heftig generalisering. Men vi kvinder tænker bare mere over tingene, og bremser måske nogle gange os selv i at gøre de ting som vi egentlig gerne vil, fordi vi er bange for hvordan vores omverden reagerer, og om vi er gode nok.
 1. Kvinder er mere følsomme end mænd (hallo tøser, hvem har ikke grædt til en disneyfilm?), og generelt er der færre kvinder som tør stille sig op og sige hvad de mener, da der er risiko for stor kritik af ens person, som kan være svær at håndtere. Især hvis man er meget følsom. Det er jeg selv, og jeg synes også, at det kan være meget svært at håndtere noget af den kritik man får. Kvinder spørger mig tit, hvordan jeg kan holde ud at få så meget kritik på baggrund af mine holdninger. Det spørgsmål får jeg sjovt nok aldrig af mænd.
 1. Der er mange kvinder som ikke rigtig gider. Vi gider ikke det der politiske spil, vi gider ikke de barnlige julelege hvor man stikker hinanden i ryggen og opsætter fælder for hinanden. Vi gider ikke fløjkrige. Det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at hvis vi havde noget af det i Radikal Ungdom – så havde jeg heller ikke gidet være ordfører. Nu tænker i sikkert, at jeg pudser Radikal Ungdoms glorie, men en glorie er også pænest når den er pudset.

Netop på baggrund af de føromtalte årsager, kan man se et tydeligt mønster. Der er mange kvinder som sidder på organisatoriske poster længere nede i foreningerne. De lægger en stor arbejdsindsats i deres forening, men er ikke altid nødvendigvis dem, som bliver valgt til de store poster.

Er det et problem, at der ikke er så mange kvinder i topppen af ungdomspolitik? På sin hvis ja, og på sin vis nej. Jeg synes ikke, at man skal have ligestilling bare for ligestillingens skyld. Man skal ikke vælge kvinder til poster som de ikke er den dygtigste til at bestride, bare fordi de er kvinder. Men jeg synes også, at ungdomsorganisationerne har et ansvar for, ikke bare at erkende at sådan er det, men rent faktisk undersøge, hvad det er for nogle strukturer der gør, at kvinder ikke bestrider større poster i deres forening.

Derudover synes jeg også, at vi kvinder har et ansvar. Et ansvar for at hive lidt op i os selv nogle gange. At stille op som integration- og udlændingeordfører var ret grænseoverskridende for mig. Jeg har haft svært ved at tro på, at jeg var dygtig nok til at bestride den post. En tanke som jeg desværre tror, at der er en del kvinder der får, når de står i en lignende situation.

Der er mange seje kvinder i toppen af dansk ungdomspolitik. Men jeg kunne godt tænke mig at se endnu flere! Så jeg synes, at vi kvinder skal kæmpe for de poster vi godt kunne tænke os at sidde på, og ikke lade mændene stå alene med ansvaret og indflydelsen!

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

2 kommentarer

 • kATRINE

  Hej! Hvad skrev du om i sro da du gik i gymnasiet? og hvilke fag?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Hej Katrine 🙂

   Jeg gik på handelsskole. Så jeg skrev i Virksomhedsøkonomi og International Økonomi. jeg skrev om eksport af Løgismose skyr 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gode råd til facebook-debattøren