10 ting jeg har lært af/ om blogverden

Gæsteblogger // Jeg har levet i et åbent forhold

Skærmbillede 2016-07-03 kl. 19.57.29

Det er længe siden, Freja spurgte om, jeg ville skrive et indlæg om min tid i et åbent forhold. Siden har jeg tænkt over, hvad jeg skulle skrive. For mig har det være ukontroversielt og naturligt. Så hvad skulle jeg byde ind med? jeg prøver derfor at tage udgangspunkt i de spørgsmål, jeg har fået om mit åbne forhold og nogle af de fordomme, jeg har kunne læse om. Jeg har valgt at være anonym, fordi for andre er emnet ikke ukontroversielt. Og jeg har et arbejde, hvor jeg er i kontakt med mange mennesker og i det arbejde skal jeg fungere som en facilitator for udvikling. Det er sværere at gøre, hvis folk forbinder en person med en masse andre ting, end hvad der er relateret til arbejdet.

Min kæreste og jeg havde i et åbent forhold i et halvt år, mens han var på udveksling og det var mega fedt. Også selv jeg besøgte ham, mens han var væk. Jeg havde sex med et par søde, dejlige fyre og fik tilbud fra dejlige mænd, bl.a. en mandlig bekendt, der ville invitere mig på en date. Jeg svarede ham, at det ville jeg gerne, men han skulle vide, at jeg havde en kæreste og havde et åbent forhold, så jeg var ikke girlfriend-material, men kun til sjov og ballade. Det var et pass for ham, for han var interesseret i mere. Men han synes, vi var mega seje.

Mange måder at have åbent forhold på

Det svar jeg gav min bekendte forklarer fint, den måde min kæreste og jeg havde vores åbne forhold på. Sex og sjov uden for forholdet og ikke andet. Vi fortalte ikke hinanden detaljer om vores udenomssex. Det var ligesom bare en mulighed, der eksisterede for os begge. Andre fortæller hinanden om deres sex med andre eller har mere end en kæreste. Men det er ikke for os, for ingen af os er polyamorøse. Men især jeg føler ikke, at jeg har redet alle hornene af mig endnu, derfor var det fedt at få begge dele.

Skulle vi ikke bare gå fra hinanden?

Mange tror, at man åbner sit forhold for at fikse noget. At sexen er kedelig eller at forholdet er gået lidt i stå. Det modsatte er faktisk tilfældet. Jeg var på date med en, der troede, at jeg måske søgte noget andet. Jeg har ikke haft bedre sex end med min kæreste og vores forhold er solidt. Vi kan tale om alt og vi respekterer hinanden og vores forskelligheder. Vores største uenighed er hvem af os, der er det bedste menneske – han mener det er mig, jeg mener det er ham.

”Er det ikke svært?”

Folk har spurgt, om jalousi ikke var et problem. Jo, lidt i starten. Indtil jeg havde sex med en anden fyr første gang. Efterfølgende blev jeg fyldt med lykke og endnu mere kærlighed til min kæreste. Tænk at vi i vores nærmest perfekte forhold giver hinanden denne gave af accepteret sjov udenfor forholdet. Sex med andre udvidede min kærlighed til min kæreste. og når jeg havde det sådan, så vidste jeg også, at min kæreste sagtens kunne have sex med andre, uden at der gik noget af vores forhold af den grund. Jalousi er ikke et problem, når man har det godt med sig selv og har det godt og trygt med hinanden. Det gælder sådan set også monogame forhold.

Uanset om man har et forhold eller ej, vil det altid være en risiko for, at ens partner møder en anden og forelsker sig. Sådan er livet. Min kæreste og jeg har ikke drømmen om, at man skal finde en partner og være sammen for altid. Og det er som om, at det gør vores forhold stærkere. Den evige tosomhed, som samfundets normer har adopteret fra religiøse dogmer omkring forhold, holder sommetider ulykkelige mennesker sammen. Fordi at vi ikke ser tosomheden som en norm, så er vi måske mere reflekterede om, hvorfor vi er sammen. Det er ren lyst. Vi er sammen så længe, det er godt. Og hvis det en dag ikke skal være os mere, så vil det være trist, men det er OK og så har vi en masse gode minder.

Min kæreste og jeg har været sammen i mange år. Ikke fordi samfundet siger, at det normalt at finde sig en kæreste. For jeg ville faktisk ikke have en. Men ham her. Ham vil jeg gerne se hver dag. Vi vælger hinanden hver dag og det gør vores forhold solidt. Nok til at vi kan give hinanden små sexeventyr uden for forholdet.

Sex uden kærlighed

Mange forbinder sex med kærlighed og kan ikke forestille sig at adskille de to.

Det er fedt at have sex med en man elsker. Det er også fedt at have sex med et sødt one night stand. Begge kan godt være gode. Nogen kan ikke lade være med at blande følelser ind i sex. Det er OK. Nogen kan godt have sex uden at få følelser blandet ind i det. Det er også OK, det gør dem ikke til nogle douches. Sex med min kæreste er noget særligt. Men jeg kan godt have sex med en anden, hvor det også er fedt, uden at blive forelsket. Samtidig jeg føler ikke, at jeg er nødt til at lukke følelser ned, når jeg er sammen med en anden for at undgå at blive forelsket i andre end min kæreste. Jeg har ikke haft sex med nogen, jeg ikke har lært lidt at kende først. Jeg kan godt synes godt om andre mennesker, været fascineret af dem og have sex med dem uden at blive forelsket i dem. For der er sgu ikke nogen, der kan slå hvor særlig min kæreste er.

”Fuck hvor sejt. Godt for jer.”

Hvorfor dele en historie om noget så privat? Jeg blev meget mødt med ”fedt at du gør det, men jeg kunne ikke”. Jeg vil gerne have, folk spørger sig selv, hvorfor de ikke tror de kan. Er man i virkeligheden underlagt sociale normer eller har man det reelt sådan? For mig er det vigtigt at fortælle, at der er mange måder at leve på. Hvad der er rigtigt for dig, er ikke nødvendigvis rigtigt for andre. Og hvad der føles rigtigt for din partner, føles måske ikke rigtigt for dig. Og det er OK, så længe man er nysgerrig og rummelig frem for afvisende overfor andres eller din partners følelser. Om de er monogame følelser eller det modsatte. Måske er din skabelon bare noget tillært og der findes i virkeligheden mange andre måder at gøre det på. Også for dig.

I et forhold er det vigtigste, at man også tage hånd om den andens følelser unde at undertrykke sine egne. Er der kun en i et forhold, der vil have et åbent forhold, så skal det ikke trumfes igennem. Der skal lyttes og tales. Både til den der vil og den der ikke vil. Og sådan bør det jo være generelt i livet.

Billedet er en gammel Radikal Ungdom-kampagne.

Læs om mine (Frejas) egne tanker om åbne og monogame parforhold HER.

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

3 kommentarer

 • Nona

  Hvad gjorde at det kun var et halvt år I havde et åbent forhold?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anon

  Det var et interessant indlæg.

  Og ja det der fungerer for nogle fungerer ikke for alle.

  Jeg kan aldrig nogensinde i nogen sammenhæng have sex med nogen som jeg ikke har følelser for (demisexual). Jeg synes at vi i dagens samfund lægger helt enormt meget fokus på sex og synes ærligt talt at det er ret absurd at det for mange mennesker er omdrejningspunktet for hele deres univers, hvilket for mig virket ret begrænset, måske fordi at jeg har umådeligt svært ved at følge den tankegang.
  Det er på ingen måde muligt for mig at kunne udfolde mig selv seksuelt med en person hvor der ikke er etableret en følelsesmæssig tilknytning, hvilket er en af grundende til at jeg havde min første gang da jeg var i midten i 20’erne. Jeg er stødt på typen der stiller spørgsmålstegn ved hvordan dette kan være og at der sikkert ligger andet bag og så kan de komme med diverse analyser af mig som person, og min barndom etc. Men…det er ret simpelt for mit vedkommende. Vi er alle på hver vores måde forskellige og fungerer på forskellige måder, hvilket gør verden til det helt utroligt spændende sted det er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Anon: Hej ”Anon”, mange tak for din kommentar! Jeg har det faktisk en smule på samme måde som dig. Jeg kan bedst lide at have sex med folk jeg kender. Ikke nødvendigvis er forelsket i, men i hvertfald kender!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 ting jeg har lært af/ om blogverden