Det er da min ret at gå i bar røv

Bør vi sænke SU’en?

Som I måske har lagt mærke til, har SU-debatten fyldt en del i pressen på det seneste. Det skyldes blandt andet, at udgifterne til SU’en på de seneste ti år næsten er fordoblet! På nuværende tidspunkt bruger vi 20,09 milliarder årligt på SU, hvilket svarer til 1,04% af BNP. Det er sgu ikke småpenge!

Mange snakker om at skære i SU’en – ja sågar helt fjerne den. Og det kan man ikke klandre dem for, når man ser på de mange andre gode ting, som disse penge kunne bruges på. Eksempelvis at forbedre vores uddannelsessystem!

Personligt mener jeg, at den hjemmeboende SU bør afskaffes. Det er ikke mange penge man sparer der, sammenlignet med den udeboende SU – men for mig er det også helt principielt. Når du bor hjemme er dine omkostninger virkeligt lave. Ja faktisk begrænser de sig til nogle få omkostninger i forbindelse med ens ungdomsuddannelse samt eventuel transport fra og til. Det er bestemt ikke umuligt, og faktisk også virkelig sundt, at have et job ved siden af ens ungdomsuddannelse. Derfor ser jeg hjemmeboende SU som en gode, som sagtens kunne skæres væk.

Læs om hvorfor jeg ikke selv modtog hjemmeboende SU HER.

Den udeboende SU er guld værd, hvis man spørger mig. Det betyder, at man ikke skal være bange for at forgælde sig, når man tager en uddannelse. Det er nemt for mig, som kommer fra et uddannelseskendt miljø, at sige at det ikke har en påvirkning på, hvorvidt man ”tør” tage en lang videregående uddannelse, hvis det også betyder, at man forgælder sig op over ørene. For det tror jeg virkelig at det gør.

Jeg tror, at den udeboende SU har en stor påvirkning på den sociale mobilitet, og jeg tror, at det er en god investering i unge menneskers fremtid. SU’en betyder også, at unge mennesker arbejder ved siden af studiet – men ikke så meget, at det går ud over deres studier.

Man har i den senere tid talt om muligheden for at lånebasere SU’en på kandidatuddannelser. Det synes jeg faktisk ikke er nogen dårlig idé. Ville det skræmme nogen fra at tage en kandidatuddannelse? Muligvis! Men det ser jeg faktisk ikke nødvendigvis som en dårlig ting. Pt. har vi fået en kultur, hvor alle tager en kandidatuddannelse, og det næsten er umuligt at få et job med en bachelor. Men er det virkeligt nødvendigt at alle får en kandidat? Det tvivler jeg stærkt på! Jeg tror, at en lånebaseret SU på kandidaten kan være med til at skabe en ny uddannelseskultur.

Dertil er man altså, når man har en kandidat, relativt godt stillet – og har stor sandsynlighed for nemt at kunne betale SU-lånet tilbage. Det vil man ikke i samme grad have efter en bacheloruddannelse.

Afskaf den hjemmeboende SU og lånebaser SU’en på kandidatuddannelser.

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

4 kommentarer

 • Søren

  Jeg er helt uenig med dig, jeg synes at vi skal have mere i SU.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanna

  Jeg har heller aldrig fået SU mens jeg gik på gymnasiet – dette skyldtes dog at jeg ikke nåede at fylde 18 før jeg blev student. Men helt ærligt, jeg havde aldrig brug for den. Jeg kan heller ikke nævne en eneste person i min klasse, som VIRKELIG havde brug for den. Alle boede hjemme, og ja, nogle kom måske fra ressourcesvage hjem hvor SU’en gjorde en forskel, men de modtog jo ikke SU i 1. Og 2.G og der klarede de sig jo fint – man mærkede i hvert fald ingen forskel i 3.G. Og for de fleste var det jo bare 1200kr som blev lagt oveni det de tjente på deres arbejde ved siden af og så havde man de ekstra penge at shoppe og gå i byen for. Hjemmeboende SU til unge især på ungdomsuddannelser er altså i 99% tilfælde unødvendigt efter min mening og der er SÅ mange steder i vores samfund, hvor de penge kunne bruges mere fornuftigt. Ps. jeg synes det er super flot af dig at vælge SU’en fra frivilligt! Tror de færreste ville have nemt ved bare lige at takke nej til “gratis” penge, inklusive mig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Tusind tak for din kommentar! 🙂 Ret vildt, at du ikke nåede at blive 18 i gymnasiet! Kan se, at vi deler meget de samme overvejelser 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det er da min ret at gå i bar røv