Er jeg så voksen nu?

Vi danske unge er møgforkælede

14079503_10154362888169651_943304005581699335_n

Jeg er født i Gentofte og har aldrig lidt nogen økonomisk nød. Derfor lyder det både hårdt og uden realitetssans, når jeg siger til folk, at de skal tage sig sammen. Men nu gør jeg det altså alligevel. For jeg har lige så meget ret til at udtale mig om eksempelvis SU, som en tømmerdatter fra Nakskov har.

Jeg synes, at vi danske unge opfører os en smule forkælet. Ja, vi kan da alle blive enige om, at det er virkelig lækkert at få lidt over 5.000 kroner ind på kontoen hver måned. Det er bestemt penge, som jeg har brug for. Jeg lever ikke et liv i overflåd her i min studietid – også på trods af, at jeg bor i et forældrekøb og har et studiejob.

Jeg ville ikke kunne klare mig uden de penge. For på mit studie går man i skole hver dag, og så er det svært at arbejde nok til, at man kan få det hele til at løbe rundt.

Men spørgsmålet er, hvem der bærer ansvaret for, at jeg skal betale husleje og have mad på bordet. Det ville jeg jo umiddelbart sige var mit eget ansvar – ikke statens og skatteyderne. Jeg, som de fleste andre studerende, er ressourcestærk og kan se frem til en fin indkomst når jeg er færdiguddannet. Hvorfor skal andre så betale mine leveomkostninger mens jeg studerer?

Jeg synes, at det er rigtig fint at man omlægger SU-systemet således, at en større andel er baseret på et rentefrit lån. Vi har verdens dyreste SU-system, og det er penge, som jeg godt mener kunne prioriteres anderledes. Eksempelvis på bedre uddannelser.

Jeg synes ikke nødvendigvis, at vi skal omlægge hele SU’en til et lån – men jeg synes, at det er fint at vi skærer. Jeg må nok også indrømme, at det der gør mig lidt fanden i voldsk i den her sag, er den attitude jeg synes der er omkring SU. Det er som om nogen unge tror, at SU er penge der på magisk vis kommer ind på kontoen. Jeg har læst en artikel med en studerende der sagde, at hvis ikke hun fik SU, så ville hun ikke studere fordi ”hun ikke havde lyst til at gældsætte sig”. Det synes jeg er en enormt forkælet holdning. Uddannelse koster. At leve mens man studerer koster. Sådan er det bare! Og vil du gerne have en uddannelse (som i øvrigt er gratis), så må du også være villig til at opbygge en smule gæld – synes jeg.

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

3 kommentarer

 • Emma

  Hej Freja.
  Jeg synes det er problematisk at de unge kommer ud med en gæld. 240.000 er i mine øjne ikke at gældsætte sig “lidt” (hvis vi går ud fra, at man låner de 4000 kr. man kan alle månederne). Jo, hvis man får et højbetalt job, så er de penge hurtigt banket af, men alligevel. Jeg tror vi risikerer at miste nogle unge på det.

  Jeg er enormt taknemmelig for at få SU – det er ikke det. Men jeg synes det er problematisk at man vil sætte den ned. Du bor i forældrekøb, dine forældre betaler dine studiebøger (har du i hvert fald fortalt 🙂 ) og jeg går ud fra, at de generelt ville hjælpe dig i et stort omfang, hvis det blev nødvendigt. Det er er ikke alle der har den mulighed. Ja, så kan de låne pengene eller arbejde ved siden af. På min uddannelse går man i skole fra 09-15 eller 09-17 alle dage. Jeg har valgt at presse et arbejde ind ved siden af, fordi jeg gerne vil have flere penge til rådighed. Men det er bare ikke alle fra mit studie der kan få det til at hænge sammen med både at studere og gå på arbejde.

  Jeg er meget enig med Nanna her. Vi skal sørge for lige uddannelsesmuligheder til alle. Bagefter kommer vi ud og betaler skat, og ja, i mine øjne betaler jeg så noget af min SU tilbage gennem skatten. Og jeg betaler til andres SU – det vil jeg også meget gerne. Ligesom min skat kommer til at gå til så mange andre ting.

  Jeg beklager den lange kommentar 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg er fuldt ud enig med Nanna, som så fint forklare hvorfor din udtale netop er tegn på en forkælet holdning.
  Bliver SU’en et lån vil det resultere i et større skel imellem Danmarks befolkning. Selv er jeg fra landet født og opvokset på en gård. Jeg ville formentlig ikke have haft muligheden for at bryde den sociale arv havde det ikke været for den støtte staten giver os unge. At støtte os gavner og styrker os som samfund og sikre en bedre fremtid. Fjernes SU’en bliver vores samfund opdelt med store klasseskel. Jeg vil her mene at du har dit mere på det tørre end en pige fra Nakskov.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Kære Freja. Jeg er sådan set ligeglad med om du kommer fra Gentofte eller Nakskov. Men det du siger er i min optik et udtryk for en netop sindsygt forkælet holdning. Det at gældsætte sig “lidt” er ikke for sjov. Uanset om du synes at det er småpenge eller ej, så er pointen, at hvis vi skal have løst fremtidens udfordringer, så har vi brug for en divers gruppe der gør det. Og hvis det her tiltag skræmmer unge, som ikke har det samme sikre net under sig som du og jeg, til ikke at gå ind i en akademisk uddannelse på trods af at de har evnerne, så taber vi som samfund. Ja, der er mange (som du selv) som ikke ville have problemer med at låne penge, for hvis du må droppe ud, så kan dit sikkerhedsnet redde dig og din gæld. Den risiko kan alle ikke tillade sig at tage. Lige uddannelsesmuligheder er noget af det der har bygget et overflodssamfund til dig og mig. Ikke at erkende det er, med dine egne ord, møg forkælet. Uanset hvor man kommer fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er jeg så voksen nu?