Sukkerfri is - go eller no go?

Hvad betyder det at elske nogen?

at elskeJeg synes, at sætningen ”Jeg elsker dig” bliver brugt alt for hyppigt. Jeg synes, at betydningen af ordet ”elske” falmer, når folk render rundt og siger det til alle og hver mand.

Jeg elsker tre mennesker. Min mor, min far og min kæreste. Jeg holder ekstremt meget af mine venner, men jeg elsker dem ikke.

Den kærlighed jeg nærer til mine forældre, adskiller sig selvfølgelig fra den kærlighed jeg nærer til min kæreste. Min kærlighed til mine forældre er en ubetinget og uendelig kærlighed. Jeg vil altid elske dem, uanset hvad. For det var dem der gav mig livet, dem der opfostrede mig og dem der har gjort mig til den person jeg er i dag. Jeg har en dyb respekt for mine forældre, og selvom jeg så ikke så dem i et halvt år, ville jeg stadig elske dem.

Min kærlighed til min kæreste er en inderlig kærlighed, og en form for ”afhængighed”. Jeg kan savne ham, bare jeg er væk fra ham en enkelt dag. Jeg føler mig mere tryg og generelt gladere når han er der. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden ham.

Jeg savner ikke mine forældre, hvis jeg ikke ser dem i et par dage – det gør jeg med min kæreste. Til gengæld er min kærlighed til min kæreste ikke nødvendigvis ubetinget og uendelig. Den kan falme, og den kan ikke klare alle slag. De to former for kærlighed er altså forskellige, men begge to dejlige.

Hvorfor elsker jeg ikke mine venner? Det er noget jeg har tænkt meget over, om jeg egentlig gør. Det gør jeg ikke, fordi jeg ikke som sådan nærer kærlige følelser for dem. Jeg elsker at have venner. Jeg elsker at have personlige relationer. Men jeg elsker ikke personerne som sådan.

Jeg er en type, der meget hurtigt udskifter venner. Jeg har næsten ikke nogen venner, som jeg har kendt i mere end fem år. Så et venskab med mig er ikke nødvendigvis uendeligt. Jeg bliver ikke ved med at holde fast i venskaber, hvis jeg ikke synes, at venskabet ”giver mig noget”. At jeg har det sjovt i personens selskab, at personen udfordrer mig el. Derfor kan man ikke som sådan sige, at jeg elsker mine venner.

Det lyde enormt kynisk. Men jeg tror egentlig ikke, at det er fordi jeg har mindre følelser for mine venner end andre. Jeg tror det er fordi, at min definition af ”at elske” adskiller sig fra andres.

Jeg synes, at ”jeg elsker dig” er en sætning man hurtigt kan slide op, hvis man siger det til for mange. Men jeg synes til gengæld man skal huske at fortælle de mennesker man elsker, at man elsker dem. Det kan man ikke gøre for ofte.

4 kommentarer

 • Henning

  Jeg er helt enig med dine tanker om karligen. Det er også forskellig hvad alder man har og hvordan man elsker de kærester man har haft gennem livet. På en måde findes der altid noget tilbage i en hjertet. Den måde jeg Katarina på nu vi er 60-64 er meget intens åndelig og aspekt af at vi er så forskellige og må give hinanden det bedste. jeg er kaos og hun er orden.. Der for må jeg lave orden og hun tage det lidt mere behersket. Hver dag er en gave af knus kys og kram og fine samtaler,.at elske er at leve.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jens

  Jeg er helt enig – og elsker også dig (og mine andre børn og børnebørn)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg elsker min mor, min far, min søster, min bror og min bedste veninde fordi hun nærmest er som en søster. Jeg elsker ikke mine venner og veninder og bekendte, så på dét punkt er jeg nok lidt ligesom dig. Der har også været et ordenligt skift i forbindelse med studiestart, flytning, osv. Jeg kunne ikke forestille mig at elske nogle af dem, jeg lærer at kende nu, fordi noget af det jeg elsker min bedste veninde for er at hun har været en del af mit liv igennem vanvittige scenarier og aldrig sviget. Selvom mine venner også kommer til at være der fremover osv, er jeg bare meget påpasselig med hvem jeg lukker “helt ind”. For mig er det at elske lidt kliché: Man giver nogle sit hjerte fuldstædig, og håber og stoler på at de ikke har tænkt sig at misbruge det.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sukkerfri is - go eller no go?