Og så græd jeg...

Om min uddannelse – kommunikation på DMJX

IMG_8363

De mest hyppige spørgsmål her på bloggen og i min inbox handler faktisk om min uddannelse. Så det her indlæg skal handle om den uddannelse jeg læser – kommunikation på Medie- og Journalisthøjskolen. Mest til jer der overvejer selv at læse det, men selvfølgelig også til jer, der bare er nysgerrige.

Jeg vil starte med at sige, at jeg kun lige er startet på 2. semester. Så det er selvfølgelig begrænset, hvor meget jeg ved.

Uddannelsen er en professionsbachelor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og udbydes både i Århus og i København. Der bliver optaget ca. 53 pr. semester. Der er sommerstart i Århus og vinterstart i København.

Uddannelsens opbygning

Ud af de syv semestre er kun tre af dem på skolen. To semestre er man på praktik – den første ulønnet, den anden lønnet. Der er ét internationalt semester, hvor man enten kan tage til udlandet, søge internationale fag på andre uddannelsesinstitutioner i Danmark eller tage engelske fag på skolen. Og så er der selvfølgelig bacheloren, som man skriver på syvende semester.

Der er altså stor veksling mellem at være på skolen og være ude og lave noget praktisk. Det er helt klart en af årsagerne til, at jeg valgte uddannelsen, da jeg tror man lærer væsentligt mere ved at være ude i branchen og arbejde, end at sidde med hovedet begravet i ligegyldige bøger.

Undervisningen

Undervisningen er meget ”klasse-agtig”. Du har et fast klasselokale, og undervisningen er en variation af tavleundervisning og opgaveløsning. Du kan frit stille spørgmsål undervejs, og underviseren stiller også selv spørgsmål. Så overgangen fra gymnasiet til Kommunikation var ikke særligt stor. Man har også ret meget undervisning – og mødepligt. Så det føles faktisk lidt som at gå i gymnasiet – bare med væsentligt mere læsning og sjovere fag.

En ting man skal være obs. på før man søger uddannelsen er, at den kræver enormt meget tid og ikke mindst socialt engagement. Det er ikke ligesom at læse jura eller statskundskab, hvor du møder op på skolen til nogle forelæsninger tre gange om ugen. På kommunikation har du undervisningen 4-5 gange om ugen ca. til klokken 15. Du har tvungne studiegrupper, som du er dybt afhængig af. Du skal aflevere en masse opgaver sammen med din studiegruppe. Afleverer du dem ikke, består du ikke semestret.

Så hvis du lærer bedst ved at sidde og læse alene, og ikke har lyst til at arbejde sammen med andre, så er det ikke den uddannelse du skal søge. Du skal også være opmærksom på, at det er rigtig svært at passe et studiejob ved siden af. Så regn ikke med, at du kan arbejde 20 timer om ugen.

Fagene

Fagene er en blanding af kommunikation, økonomi og journalistik. Journalistik fylder enormt meget her de første år, hvor man lærer at skrive og bruge forskellige formidlingsformer. Netop dét, at man på Kommunikation på DMJX ser kommunikation og journalistik som to sammenhængende ting, er helt klart en af årsagerne til, at jeg valgte den. Jeg tror ikke på, at man kan blive en god kommunikatør, hvis man ikke er god til at skrive.

Dertil får man også samfundsfag, så man lærer noget om det samfund man skriver om og naturligvis videnskabsteori, som man skal bruge til at skrive sin bachelor. Læs mere om fagene og uddannelsens opbygning HER.

Det sociale

Jeg må jo nok indrømme, at jeg personligt ikke har lagt særlig mange kræfter i det sociale. Jeg har en stor omgangskreds udenfor studiet, som jeg har valgt at lægge fokus på. Så jeg har ikke rigtigt deltaget i særligt meget af det sociale på skolen, og derfor er det også begrænset hvad jeg kan sige om det.

På DMJX i Emdrup har vi en fredagsbar cirka 1-2 gange om måneden. Det er vidst meget forskelligt hvor mange der kommer, men folk plejer at have en fest. Dertil laver de studerendes råd også andre sociale arrangementer på skolen.

Kommunikation er en uddannelse, hvor man som sagt ikke kan undgå at være social. Man vil, om man ønsker det eller ej, få en relation til sin klasse. Man ser dem hver dag, og laver utallige opgaver sammen. Så man skal ikke være bange for ikke at få venner når man starter.

Hvordan kommer man ind?

Som så mange andre uddannelser er der to måder hvorpå du kan komme ind. Du kan søge ind på kvote 1, altså via dit snit fra gymnasiet, eller du kan søge ind på kvote 2 med en motiveret ansøgning.

Du har måske hørt, at snittet på Kommunikation er ret højt. Snittet i København lå på 11,1 i år. Men fortvivl ej. Årsagen til, at snittet er så højt, er ikke at folk er super nerdy. Det skyldes, at halvdelen af eleverne bliver optaget på kvote 2. Det er altså kun ca. 26 der bliver optaget på kvote 1, og 26 der bliver optaget på kvote 2. Så hvis bare du sender en god ansøgning, så skal du nok have en god chance for at komme ind!

Er jeg tilfreds?

Jeg var meget skuffet da jeg startede. Jeg syntes virkelig, at det gik langsomt og var let. Vi brugte en uge på at skrive et læserbrev, som jeg normalt ville bruge 10 minutter på. Vi havde et helt fag, hvor jeg nærmest ikke lærte noget som helst nyt, i forhold til hvad jeg lærte på HHX. Det var virkelig træls, og jeg følte, at jeg spildte en masse tid.

Men jeg er faktisk ret fortrøstningsfuld efter at være kommet tilbage efter sommerferien. Jeg synes programmet ser super spændende ud, og det vi har haft indtil videre har været godt.

Mit hold er rigtig godt. Folk er søde og ambitiøse og har det godt sammen. Underviserne er også rigtig dygtige. De fleste af dem er rigtig gode formidlere, og mange af dem har virkelig været ude i branchen og ved hvad de laver.

Kan jeg anbefale det?

Jeg kan meget varmt anbefale jer at søge Kommunikation, hvis I ønsker en praktisk tilgang til kommunikationsfaget. Hvis I godt kan lide at komme ud og lave noget praktisk, og ikke bare side med hovedet begravet i en bog. Hvis man er et socialt væsen, som godt kan lide at arbejde sammen med andre.

Skulle du sidde inde med et spørgsmål, som jeg ikke har fået besvaret her i indlægget, så tøv ikke med at spørge 🙂

5 kommentarer

 • Emma

  Hej Freja,
  Jeg er selv lige blevet optaget på kommunikationsuddannelsen DMJX i KBH gennem kvote 1.
  Hvordan oplever du studiet i forhold til fritid? Altså er der tid til at lave andet end skolearbejde, såsom at opretholde sociale forbindelser med venner og træning?:)

  Hilsen Emma

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Kære Freja
  Jeg faldt over dit indlæg, da jeg lige nu sidder og kæmper med at skrive en god ansøgning til optagelse på kvote 2 på netop kommunikationsuddannelsen på DMJX! Jeg har dog VIRKELIG svært ved det – mine skriftlige evner er faktisk ganske udemærkede, men jeg har meget svært ved at vurdere hvad jeg skal inddrage og udelukke. Kom du ind på kvote 1 eller kvote 2? Og har du gode tips og tricks til, hvad de kigger efter i ansøgningerne? Jeg håber, at du ser min besked. Rigtig god dag.
  Vh Emma

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Hej Emma!

   Jeg kom desværre ind på kvote 1 :/ Men mit indtryk er, at de lægger vægt på relevant erfaring. Altså eksempelvis om du har taget nogle fag eller arbejdet med noget, som er kommunikationsrelateret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hej Freja og tusinde tak for dit indlæg!
  Jeg står i den situation at jeg faktisk er én af de 26 som er optaget på mit gennemsnit for vinterstart 2017, hvilket selvfølgelig er super spændende. Mit “problem” er bare at jeg pt. befinder mig på tredje måned på den anden side af jorden i USA hvor jeg pt. bruger mit sabbatår på at være au pair. Jeg søgte uddannelsen for en sikkerheds skyld selvom jeg godt vidste at jeg skulle til USA, men det var rart for mig at have en backup plan hvis jeg ikke brød mig om jobbet. Nu står jeg så i den situation at jeg ikke ved om jeg skal tage hjem herfra og begynde på uddannelsen, eller om jeg skal blive herovre og tage CBS’s kommunikationsuddanelse (interkulturel markedskommunikation) til sommer 2017. Jeg har simpelthen så svært ved at finde ud af hvilken af de to uddannelser der trækker mest. Jeg kan godt lide at DMJX inddrager journalistikken, men jeg har svært ved, at det er svært at bygge en kandidat ovenpå som det fx er muligt på CBS. Har du gjort dig nogle tanker om hvorvidt DMJX giver “nok prestige” til at slå en kandidat på CBS ift. fremtidige jobs?

  Undskyld for den lange smører, tænker bare at du måske kan nuancere lidt. Mange hilsner herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja Fokdal

   Hej Anna.

   Tak for din kommentar, kan godt forstå det dilemma du sidder i. Jeg havde lidt samme tanker omkring, hvorvidt der var nok ”prestige” over en professionsbachelor.

   Altså vi søger praktik nu, og der er ret mange der har fået at vide, at virksomhederne specifikt gerne vil have os fra kommunikation på DMJX. Det skyldes, at de har oplevelsen af, at vi er rigtig dygtige! Generelt er der meget prestige omkring DMJX, da det eksempelvis er rigtig svært at komme ind.

   Jeg valgte ikke ha.kom, da jeg synes de producerer ha.kommere som der bliver produceret grise. Når du læser kommunikation på dmjx, lærer du nogle ting som de andre ikke kan.

   Men hvis du er økonomisk anlagt, så tror jeg helt klart der er en fordel i at læse HA.KOM 🙂 Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Og så græd jeg...