Uheldig første arbejdsdag

De skjulte talenter

de-skjulte-talenter1

Hvis I ikke har set programmet ”De skjulte talenter” på DR, så er I virkelig gået glip af noget.

De skjulte talenter er en dokumentar der løber over fire programmer. Her følger man forskellige mennesker med diagnosen autisme. De har alle det til fælles, at de hver i sær har et særligt talent, der gør dem helt unikke. En er helt fantastisk til at tegne, en kan løse professorterninger vanvittigt hurtigt og en anden har en helt utrolig musikalitet.

Men de er også alle enormt socialt akavede i forskellige grader. De kan nogle ting, som vi andre kun tør drømme om at kunne, men til gengæld har de enormt svært ved nogle af de helt basale ting, som vi tager for givet.

Man følger eksempelvis den vanvittigt søde pige på billedet for oven. Hun har enormt svært ved alt, hvad der ikke er planlagt, skemalagt og fastlagt. I tredje afsnit skal hun med til en konference, og det at folk går rundt og smalltalker lidt løst er enormt frustrerende for hende. For der er der ikke noget særligt hun skal.

Jeg synes, at det er enormt interessant! De kan rigtig godt lide nedskrevne regler, som de kan forholde sig til. Hvor uskrevne regler til gengæld er problematiske, fordi de er enormt svære at forholde sig til. Og det kan jeg sådan set godt relatere til.

Jeg synes de er pisse cute alle sammen. Mads griner af mig når vi ser det, fordi jeg siger ”ej hvor hun sød”, ”ej hvor er han sød” og ”ej hvor er det sødt” konstant. Jeg synes simpelthen de er så pisse søde.

Den måde deres hjerne fungerer på er virkelig fascinerende. Selvfølgelig særligt på grund af de ting de kan. Men også den måde de forstår ordsprog, eksempelvis. Vi har enormt mange udtryk, hvis betydning ligger indeforstået, og det har autister enormt svært ved at forstå. Min kollega fortalte mig om et radioprogram hun havde hørt med en autist, som eksempelvis ikke kunne forstå begrebet ”at stikke en finger i jorden”. For hun sad på fjerde sal, og på fjerde sal kan man da ikke stikke en finger i jorden. Og det kan hun jo sådan set have ret i!

Hende kvinden jeg nævnte tidligere er i dokumentaren i en slags ”praktik” hos Novo. Det er en del af en større strategi, hvor Novo ønsker at integrere autister på arbejdsmarkedet. Det synes jeg simpelthen er helt genialt. Hvorfor skulle mennesker med helt særlige evner dog kastes på offentlig forsørgelse eller ud i et hjernedødt job?

Det kræver selvfølgelig meget at indsluse folk med særlige behov på arbejdsmarkedet. Men jeg tror virkelig, at det kan skabe en win-win situation.

Det er selvfølgelig vigtigt at huske på, at det ikke er alle autister der har en særlig evne. De folk man følger i udsendelsen er folk med Aspergersyndrom. Så det er bestemt ikke alle autister man kan integrere på arbejdsmarkedet, desværre.

Programmet kan ses gratis på DR TV.

de-skjulte-talenter2

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Uheldig første arbejdsdag