Jeg har altid været en kæmpe nørd

Jeg har fået en spiral

giphy

Som overskriften siger, har jeg i dag fået en spiral. Det er en overvejelse jeg har gået med længe, og endelig har fået gjort noget ved.

Jeg gik selv med en masse overvejelser inden, blandt andet om det var det rigtige valg for mig. Heldigvis har jeg en masse veninder der selv har spiral, men det er måske ikke alle der har det. Så jeg tænkte, at jeg ville dele min oplevelse og tanker undervejs i processen med Jer. Både til Jer der måske overvejer at få en spiral, eller snart skal have lagt en op, og gerne vil vide lidt mere om, hvordan det foregår.

Hvorfor valgte jeg at få spiral?

Jeg har været på P-piller de sidste cirka 2,5 år. Jeg husker tydeligt, at jeg var ret følsom de første par måneder. Jeg græd meget mere end jeg plejede, og mine følelser kunne løbe meget hurtigt af med mig. Det har de også gjort nogle gange efterfølgende. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at det er P-pillernes skyld,  men der er altså rigtig mange hormoner i P-piller, og det kan næppe være sundt.

Der er mange færre hormoner i en spiral, og hormonerne frigives lokalt. Med P-piller løber hormonerne gennem hele din krop, før den når det område, som hormonerne skal påvirke. En spiral udskiller kun hormoner i livmoderne.

Jeg er også i et meget fast parforhold, hvilket er en situation jeg ikke ligefrem regner med kommer til at ændre sig lige foreløbig. Og så skal jeg bestemt heller ikke have børn indenfor de næste tre år. En hormonspiral (som jeg fik) skiftes ud hvert tredje år, så man skal vurdere inden, hvorvidt man regner med at skulle have børn i den periode – og det skal jeg ikke.

Det KAN være en god idé at få en spiral, selvom man ikke er i et fast parforhold, hvis man har kraftige menstruationssmerter, da en spiral godt kan modvirke det. Men normalt anbefales spiraler primært til kvinder i fast parforhold. Jeg beklager, at det kommer til at virke lidt mor-agtigt, men man skal passe på, at en spiral ikke blive en hvilepude. Husk, at en spiral (eller p-piller for den sags skyld) ikke beskytter dig mod kønssygdomme! Så hvis du er single og får en spiral, skal du altså stadig bruge kondom.

Processen

Da jeg besluttede mig for at få en spiral, kontaktede jeg min læge. Jeg troede, at man bare kunne få en direkte henvisning til en gynækolog, men det kunne man ikke. Først skulle jeg til en præventionssamtale med min læge, som kunne rådgive mig til, hvilken spiral jeg skulle have. Det føltes en smule unødvendigt, da jeg allerde havde researchet godt inden.

Det gik som jeg havde forventet. Jeg blev rådet til at få en mini hormon spiral, Jaydess. Det er den man normalt anbefaler til kvinder, der ikke har født. Derefter fik jeg en henvisning til en gynækolog, og en recept til en spiral. Man skal nemlig selv købe spiralen, de fleste steder. Nogle steder har de den allerede, men det kan du spørge klinikken om.

Mine veninder anbefalede Kirsten Pilsgaard, som har en praksis i Hyskenstræde i indre by (København). Flere af mine veninder har benyttet sig af hende og har været glade for hende, derfor valgte jeg at bestille en tid hos hende.

Jeg endte med at skubbe min tid et par gange. Dels fordi det passede dårligt, men nok også fordi jeg var lidt nervøs 😛

Man skal have lagt spiralen op enten under sin menstruation eller et par dage efter. Det er livmoderen mest åben, og indførelsen vil være nemmere og mindre smertefri.

Selve indførelsen og perioden efter

Man skal tage en del smertestillende en time inden indførelsen. Det skal man fordi, at det ”udvider/afslapper/bedøver” livmoderen, og det derfor bliver nemmere og mindre smertefrit at indføre spiralen.

Der er mange forskellige råd rundt omkring på nettet. Vi havde noget iboprofren liggende, som Mads havde fået på recept. Jeg tog en af dem af 600 mg, og to panodiler af 500 mg. Det var nok lige lovlig meget med 1600 mg, for jeg var rimelig ør bagefter. Det anbefales også kun, at man tager 2 x 200 mg iboprofen, og ikke 600 mg.

Gynækologen var rigtig sød og forklarede løbende, hvad der skete. Selve indførelsen gjorde selvfølgelig ondt. For spiralen skal helt op i livmoderhalsen, og ”armene” bliver derefter frigivet. Spiralen er jo en lille T-formet stav, som man sætter op, og når den sidder der frigiver gynækologen armene, så den sidder som et T.

Bagefter havde jeg det faktisk fint, og forstod ikke helt, hvorfor mine veninder havde sagt, at man fik det dårligt bagefter. Da jeg kom hjem var jeg dog ret mat, og faldt i søvn næsten med det samme. Det kan formentlig også godt have noget med alt det smertestillende at gøre.

Det værste syntes jeg egentlig var tanken om, at der sad noget oppe i min livmoderhals. Jeg kunne se den på et scanningsbillede, som gynækologen viste mig, og det føltes underligt. Jeg var helt bange for, at den kunne falde ud, og tanken om den var bare ubehagelig. Det er den stadig.

Da jeg vågnede havde jeg det der føles som ret kraftige menstruationssmerter. Jeg tog to panodiler, men det gør stadig ondt. Ikke så ondt, at jeg ikke skal på arbejde i morgen, eller det ikke er til at leve med – men det gør ondt.

Hvem skal betale?

En spiral er ikke helt gratis. Den koster lidt over 1.000 kroner, hvilket jo er ret mange penge som studerende. Principielt synes jeg, at det skal være en fælles omkostning i et parforhold. Prævention er jo trods alt et fælles ansvar. Kvinden lægger både krop og smerter til, og så er det mindste en mand kan gøre da at betale halvdelen af den.

Vi er dog i den situation, at jeg lige på nuværende tidspunkt er bedre økonomisk stillet end Mads. Derfor har jeg selv betalt spiralen. Det har jeg det sådan set også fint med, men hvis han havde haft fuldtidsjob og jeg var studerende, kunne jeg godt have fundet på at bede ham betale halvdelen, hvis ikke den hele.

Kan jeg anbefale det?

Nu har jeg selvfølgelig ikke haft den særlig lang tid, men umiddelbart kan jeg helt klar anbefale det. Det er jo enormt praktisk, at man ikke skal tænke på prævention de næste tre år. Selvom det er dyrt, er det jo ikke dyrt hvis man holder det op mod tre års forbrug af p-piller. Smerterne er bestemt heller ikke ubærlige.

I må endelig skrive, hvis I har nogen spørgsmål. Jeg skal dog lige pointere, at jeg hverken er ekspert eller læge. Jeg prøver bare at komme med mine personlige erfaringer 🙂

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg har altid været en kæmpe nørd