Gran Canaria Guide

10 spørgsmål til en DSU’er

Vi er nu nået til det aller sidste indlæg i min “10 spørgsmål til”-serie. I dag er turen nået til DSU, hvor jeg har stillet søde Sonja 10 spørgsmål. Sonja er DSU’er, byrådsmedlem i Nyborg og var meget i medierne for et par måneder siden for dette indlæg hun skrev i det socialdemokratiske magasin Pio Pio

sonja1

SONJA MARIE JENSEN – 23 ÅR – BYRÅDSMEDLEM I NYBORG – DSU’ER

Hvor gammel var du da du meldte dig ind i et ungdomsparti?

Jeg var 17 år gammel da jeg meldte mig ind i DSU.

Hvorfor meldte du dig ind?

Jeg meldte mig faktisk ind for sjov i en frokostpause, da jeg mødte en håndfuld DSU’ere på Nyborg Gymnasium i valgkampen 2011. Jeg fik forklaret, at hvis man synes Helle Thorning var sej, så kunne jeg bare skrive under på et papir, så støttede jeg hende, og jeg kunne helt sikkert også få en Helle 2011 trøje (SOM JEG ALDRIG HAR FÅET!!)

Dagen efter blev jeg ringet op af en sød kvinde som hedder Heidi, som tilbød at jeg kunne deltage i valgkampen. Jeg skulle bare møde op på 3F næste dag. Det gjorde jeg så i troen om, at det var noget med unge mennesker. Der sad så 20 ældre partimedlemmer, som heldigvis viste sig at være rigtig søde. Men det var lidt en spøjs oplevelse.

Men efterfølgende er det gået op for mig, at jeg burde være blevet politisk aktiv langt tidligere i mit liv. Jeg har altid deltaget aktivt og gjort hvad jeg kunne for at bekæmpe den uretfærdighed jeg mødte på min vej. Jeg skrev f.eks. mit først læserbrev i 7. klasse fordi jeg syntes, at det var uretfærdigt, at min klassekammerat blev mobbet, og jeg mente lærerne så passivt til. Så grunden til jeg er blevet hængende, det er for at bekæmpe den uretfærdighed, som jeg synes, man møder alt for mange steder i livet.

sonja2

Hvad er det bedste ved ungdomspolitik?

Det bedste ved ungdomspolitik er, at man får en platform, hvor man faktisk kan ændre rigtige ting. Ungdomspolitik er tit blevet skudt i skoene, at det er en legeplads, hvor man aldrig får ting gennemført. Og nogen bruger det også sådan, andre gør ikke. Men følelsen af at opleve et byråd vedtage ens politik, eller høre folkevalgte snakke om den politik, man har været med til at udvikle. Det er virkelig noget, jeg ville ønske, at alle fik lov til at opleve.

Men noget af det mest prisværdige, og måske en nødvendighed for at levere politiske resultater er det, at du, langt hen ad vejen, er omgivet af mennesker som er dedikerede og har forståelse for de til- og fravalg, man har som ungdomspolitisk aktiv. Jeg sætter stor pris på de venskaber man bygger op i ungdomspolitik. Mine bedste venner har jeg mødt i ungdomspolitik på tværs af parti og holdninger. Så selvom vi er rygende uenige politisk, så har vi en fælles forståelse for, at man ikke altid kan ses samme uge, at man kommer til at bide af hinanden, når man er stresset, og at man en gang i mellem er nødt til at droppe hinandens fødselsdage. Den forståelse har jeg ikke fundet andre steder i mit liv, og den er virkelig en nødvendighed for at leve i det her miljø.

Hvad er det værste ved ungdomspolitik?

Det er en ben hård verden. Det er magtrelationer, følelser og unge hormoner. Det er hårdt at dedikere sig til at leve i et miljø, hvor man godt ved, at man kan risikere, at ens venner stikker én i ryggen i jagten eller i drømmen om en magtposition. Jeg forstår godt, hvorfor folk vil have poster og magtpositioner, men…

Det værste er halvdovne typer som bilder sig selv og hinanden ind, at det er en god ide at bruge 90% af deres aktive timer på at ringe rundt og sladre om personlige intrigere eller personsager. Det er typen som tror, at måden man får anerkendelse og respekt på, er ved at have lege med magtrelationer og kæmpe sig op igennem forskellige poster. Magtspillet er uomtvisteligt en nødvendighed i politik, fordi politik er magt. Men det ærgre mig, at mange tror magtspillet er rundringninger til andre DSU’ere om personsager, i stedet for at gå på en kampagne eller levere noget politik vi kan arbejde med. Jeg bliver så irriteret af typer, som mener ungdomspolitik er en legeplads, og stempler én som naiv, hvis man tror man får politik igennem i vores samfund, og derfor bruger tiden på interne fnidderfnadder-ting, i stedet for at påvirke danskernes holdninger.

Jeg skal ikke være hellig, jeg har også ødelagt venskaber i DSU, jeg har også ladet det interne magtspil stige mig til hovedet, hvilket betød at jeg har behandlet nogle mennesker mindre godt, end jeg burde. Men jeg hader det inderligt. Jeg tror virkelig, hvis de danske ungdomspolitisk aktive tog sig selv i nakken og droppede bare lidt af de intrigere som fylder så meget, og at flere ungdomspolitisk aktive oplevede glæden ved at rent faktisk levere politik i den virkelige verden. Så ville vi være en vanvittig progressiv ungdomspolitisk front i Danmark.

Hvem stemte du på til sidste valg? Og hvorfor?

Til sidste folketingsvalg stemte jeg på Erik Christensen, som var opstillet i Odense. Jeg brugte også rigtig meget energi på hans valgkamp. Han er en af de dygtigste politikere, jeg har mødt i mit liv, og jeg ser meget op til ham, og bruger ham hver gang at jeg har brug for et råd. Han har været Borgmester i både Ullerslev og Nyborg, hvor han har leveret to solide kommuner med god velfærd og en sund økonomi. Så er han pragmatiker og har altid gået meget op i, at lave brede fælles aftaler. Uanset om han har siddet med fuldt socialdemokratisk flertal eller er blevet kuppet af en tidligere kollega, så laver han altid brede aftaler. Det er meget imponerende.

sonja3

Hvis du ikke måtte stemme på Socialdemokratiet hvad ville du så stemme?

Jeg aner det virkelig ikke. Jeg synes SF er ansvarsforskrækket og er villige til at bruge tid på at råbe i medierne, i stedet for at sætte sig ved forhandlingsbordet. Jeg tror ikke Radikale Venstre vil være godt for Danmark lige nu, deres flygtningepolitik er meget langt fra mine holdninger og deres knæfald for Kristian Jensen, ville jeg ikke kunne stemme på. Venstre er for også langt fra mine holdninger og jeg kan ikke se deres projekt eller vision for Danmark, så det ville heller ikke give mening for mig. Til sidst er der DF som mulighed, og på deres velfærdsdagsorden er jeg sådan set enig langt hen ad vejen. Jeg vil dog have utrolig svært ved at stemme på et parti, som har den diskurs de har, og som gang på gang lægger stemmer til borgerlig politik. Men hvis de kom over til Mette Frederiksen, så ville jeg nok ende der.

Jeg satser dog ikke på at skulle stemme på andre partier lige foreløbigt 🙂

Vil du være politiker når du bliver ”voksen”? Hvorfor/ hvorfor ikke?

Jeg vil gerne være byrådspolitiker. Jeg har ikke lyst til at være fuldtidspolitiker, jeg vil gerne være en del af det almindelige arbejdsmarked også.

sonja4

Hvis du havde 90 mandater. Hvilke tre ting ville du så gøre først?

Der er rigtig rigtig rigtig meget jeg gerne ville gøre. Meeeen…

  1. Jeg ville fjerne kontanthjælpsloftet, som den nuværende regering har indført. Jeg synes simpelthen det er noget af det værste Regeringen har lavet. Men jeg ville også se på om vi bruger vores offentlige forsørgelsesmidler godt nok på tværs, så vi sørger for ingen parkeres på offentlig forsørgelse og i stedet arbejder hen mod mere individuelle løsninger for folk. En del af det er at se på, hvordan de forskellige refusionsordninger fungerer, fordi det er noget pjat, at kommuner/staten spekulerer de ordninger.
  2. Jeg ville fra nationalt hold sikre, at alle børn i den danske folkeskole fik frokost (og egentlig også gerne morgenmad) i skoletiden. Jeg mener, at madpakken er noget af det mest ulighedsskabende, man kan opleve på almindelig dagligdagsbasis. Det styrker vores sundhed, indlæringen og livskvaliteten.
  3. Ændre valgloven. Jeg ville sikre, at man ikke kan lave partihop, som vi f.eks. oplevede i Nyborg i 2013. Jeg vil gerne lave loven sådan, at man selvfølgelig er fri til at skifte parti lige så tosset man vil, eller blive løsgænger. Man kan bare kun rykke sine egne personlige stemmer og ikke ens mandat (medmindre man har trukket det selv). Det burde vi indføre til alle vores valg i Danmark.

Hvem er din yndlingspolitiker og hvorfor?

Det er uden tvivl Erik Christensen, som jeg forklarede om tidligere. Men jeg er virkelig også imponeret over Peter Rahbæk Juul som er borgmester i Odense Kommune. Hans kamp mod banderne i Odense har imponeret mig, fordi den er så betydningsfuld, og fordi han lægger sin person så meget ind i kampen, som han gør. Men generelt er han en dygtig politiker. De to er klart to forbilleder for mig.

sonja5

Beskriv den bedste oplevelse du har haft i ungdomspolitik.

Der er vanvittig mange! Men jeg vil gerne fremhæve det, som har gjort størst indtryk på mig, og bekræftet mig i troen på hvor meget DSU kan udrette.

Under hele sexisme-sagen blev jeg svinet meget til, hængt ud i medierne og udskammet alverdens steder.

Her var DSU en kæmpe kampmaskine! De dækkede alle debatter på Facebook, twitter osv. og de tog mange af de kampe, jeg ikke selv kunne gå ud og tage. Flere unge kvinder var ude at bakke mig op, og jeg har fået fortællinger om, hvordan DSUer har taget debatterne i deres klasser, på deres arbejde og i deres familier. Trods at der er fnidderfnadder i ungdomspolitik, så viste den episode mig bare, hvor slagkraftig vi er, når vi står sammen. Det var jeg meget imponeret af, meget stolt af og utrolig taknemmelig for, at de gjorde det for mig og for at løfte debatten.

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gran Canaria Guide