Jeg er ikke for stærk, du er bare for svag

Au pair ordningen er genial

Efter første afsnit af programmet “Sandheden om vores au pair” rullede over skærmen, har debatten om au pair ordningen rullet i debatdanmark.

Jeg har desværre ikke set nogen af programmerne, da jeg i et (måske lidt naivt) forsøg på at spare penge, har opsagt mit abonnement på TV2 Play, og ikke dur til flow TV.

Men jeg er selv vokset op med au pair, og da jeg de første 18 år af mit liv boede i Gentofte, har jeg kendt ufatteligt mange familier med au pair. Så jeg har selvfølgelig en holdning til au pair ordningen.

Vi havde au pair fra jeg var cirka et halvt år gammel, til jeg var ti. På de ti år, nåede vi at have otte forskellige au pair piger.

De første par år havde vi udelukkende danske piger, og derefter havde vi forskellige piger fra Rusland, Letland osv. Mange af mine venners familier havde den klassiske au pair fra Filippinerne.

Mine forældre fravalgte bevidst at få en pige fra Filippinerne, da deres erfaring var, at de var meget underdanige. Vi ville gerne have en pige, som blev en integreret del af familien, ikke bare en “tjener”. Ligesom ordningen jo foreskriver.

Jeg er helt med på, at der er mange der udnytter ordningen. Men der er fandme også mange, som behandler deres au pair rigtig godt, og som faktisk forsøger at gøre det som ordningen skal: nemlig lave kulturudveksling.

Selvom det er de færreste au pair piger der kommer til Danmark for at lære om den danske kultur, tror jeg stadig ikke man skal underkende værdien af den kulturudveksling der indirekte foregår.

De her piger får kendskab til en verden, hvor mænd og kvinder er lige. Hvor kvinder ikke går derhjemme og passer børn, men tager en uddannelse og arbejder på lige fod med mænd. Det er da verdens bedste udviklingsbistand!

Og ja. Selvom de lidt over 3.000 kroner pigerne månedligt modtager ikke er meget i Danmark, så er det rigtig mange penge på Philippinerne. Så selvom det for os virker helt forfærdeligt, at de sender pengene hjem til deres familier, så gør det jo en kæmpe forskel for dem.

Jeg tror heller ikke man skal underkende, hvor vigtig au pair ordningen er for ligestilling i Danmark. Med de høje lønninger vi har i Danmark, er det kun de aller aller rigeste i Danmark, der ville have råd til at hyre hushjælp til en løn under overenskomst.

Men for mange familier er det svært at få en hverdag, hvor både mor og far arbejder, til at fungere.

At vi havde au pair under min opvækst gjorde, at både min mor og far, havde mulighed for at udleve den karriere, som de ønskede sig. At det at få et barn ikke stoppede deres drømme, er jeg ikke i tvivl om, har gjort dem til mere lykkelige mennesker. Og hvilket barn ønsker ikke at have glade forældre?

Men jeg synes klart, at der bør indføres større kontrol. Jeg tror eksempelvis, at det ville være enormt gavnligt, at pigerne kom til en evalueringssamtale efter et par måneder i Danmark. På den måde ville man formentligt kunne forebygge mod misbrug af ordningen.

Men i min optik ville det være enormt ærgerligt at lukke ordningen. For det er jo win-win situation. Danske familier får billig hushjælp. Børn fra priviligerede hjem får indsigt i, at ikke alle er lige så priviligerede som dem. Og mange unge piger får en oplevelse, indsigt som de kan tage med sig hjem og penge, som kan være en solid kapitalindsprøjtning i deres familiers liv.

Følg mig på Bloglovin | Facebook | Instagram | Snapchat: Frejafokdal

2 kommentarer

 • Rigtigt godt indlæg og du har nogle gode pointer. Til info er lommepengene hævet, så en au pair i dag modtager 4.150 kr.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina KH

  Jeg er meget enig med dig.
  Det ville være en god idé at pigerne ligesom havde en slags fagforening, som kunne holde lidt øje og spørge ind til om hun trivedes og ikke blev udnyttet osv.
  Jeg kender også mange med unge piger i huset og alle har været glade, jeg kender heldigvis ingen, hvor det kørte af sporet.
  God dag til dig:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg er ikke for stærk, du er bare for svag